ΚΑΛΑΣ – KALASHA (Η φυλή των Καλάσα)


Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΣ (KALASHA)(Καλάσα)
3.000 Καλάς ζουν σε 30 οικισμούς, στις απόκρημνες πλαγιές του Ινδικού Καυκάσου σε υψόμετρο 2.500 μέτρων.Η παράδοση τους, τους θέλει απογόνους των στρατιωτών του Μ.Αλεξάνδρου (327-326 π.Χ). που παρέμειναν στις περιοχές αυτές. Ιδρυτής ο στρατηγός Σέλευκος, Δεν έχουν εξισλαμισθεί. Διατηρούν μια μοναδική στον κόσμο παράδοση με στοιχεία από την αρχαία ελληνική θρησκεία, έθιμα, μουσική, γλώσσα.Η θρησκεία τους πολυθεϊστική. Πατέρας των θεών & ανθρώπων ο DI ZAU (Δίας-Ζευς).
Όνομα που σημαίνει «Δίδω»«Ζωή» Θεότητα του σπιτιού – οικογένειας η «Tsestak» (Εστία).Κάθε σπίτι έχει βωμό σ’ αυτήν. Κάθε οικισμός ναό, που συγκεντρώνονται για τις τελετές τους.Στα δάση, ποτάμια, κορυφές βουνών κατοικούν Νύμφες, που βοηθούν τους Καλάς μέσω «διαμέσων» που επικοινωνούν μαζί τους.Το τελετουργικό της θυσίας ακολουθεί την αρχαία ελληνική παράδοση. Ο κέδρος, η βελανιδιά είναι τα ιερά δένδρα του DI ZAU.Πριν τη θυσία κάνουν καθαρτήριο λουτρό με νερό πηγής ή με μούστο από σταφύλια που έκοψαν πρόσφατα. Με το αίμα του ζώου ραντίζουν το βωμό & τη φωτιά. Οι άνδρες προσεύχονται μεγαλόφωνα στους θεούς. Στις θρησκευτικές εορτές παρευρίσκονται οι γυναίκες τραγουδώντας σε κυκλικούς χορούς, πιασμένες με τα χέρια πλεγμένα πίσω από την πλάτη. Στο κέντρο ένα μεγάλο νταούλι, ξύλινες φλογέρες, τοξοειδής άρπα με τέσσερις χορδές σαν την αρχαιοελληνική λύρα.Οι μόνοι που παράγουν κρασί.
Η γλώσσα τους έχει στοιχεία από Περσικά, Σανσκριτικά & Ελληνικά. Το αντρικό καπέλο θυμίζει την αρχαία μακεδονική Καυσία.
Ο τρόπος κατασκευής των σπιτιών ίδιος με το αρχαίο μακεδονίτικο σπίτι.
Κτισμένα με πέτρες & ξύλα, με εξώστη στο πάνω πάτωμα.
Στις προσόψεις έχουν ξυλόγλυπτα: μαίανδρους, ρόδακες, γεωμετρικά σχήματα, ακτινωτά αστέρια.Παραδοσιακά κάθονται σε καρέκλες & σκαμνιά, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο των Ασιατών που κάθονται οκλαδόν.
http://www.24grammata.com/?p=9199 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.