REUTERS : H ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ....ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ !!!

Η επικρατούσα άποψη για την οικονομική αναταραχή που πλήττει την Ευρώπη είναι ότι τα σπάταλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αποκαλούνται με ένα προσβλητικό ακρωνύμιο που παραπέμπει σε χοίρους, εξαναγκάζουν τις πλούσιες και σοφές χώρες της ηπείρου να σπεύσουν στη διάσωσή τους. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική όμως, σύμφωνα με δύο ειδικούς πολιτικών τακτικών οι οποίοι συμμετείχαν αυτή την εβδομάδα στη διάσκεψη για την κρίση στην ευρωζώνη, την οποία διοργάνωσε η Σχολή Δημοσίων Υποθέσεων Lyndon B. Johnson του Πανεπιστημίου του Όστιν, στο Τέξας.
Οι δύο ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις στην Γερμανία εμπόδισαν την άνοδο των μισθών των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα μετά την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης, καθιστώντας τη χώρα ιδιαιτέρως ανταγωνιστική σε βάρος των εταίρων του νότου. Ο Joerg Bibow, καθηγητής οικονομικών του Skidmore College, παραθέτει την άποψη του:
«Η πορεία των γερμανικών μισθών υπήρξε η σημαντικότερη αιτία της κρίσης στην ευρωζώνη. Προκάλεσε ένα ασύμμετρο σοκ το οποίο οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.»
Ορισμένοι αναλυτές αγορών έχουν ισχυριστεί επίσης ότι το ευρώ αποτελεί μια βαλβίδα εκτόνωσης για την Γερμανία, καθώς εξαιτίας της νομισματικής ένωσης έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που θα είχε φτάσει το γερμανικό μάρκο αν τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας συσσωρεύονταν εκτός ΟΝΕ.
Ο Heiner Flassbeck, πρώην αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης και νυν διευθυντής της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, αναφέρει ότι η το οικονομικό όφελος πάει ένα βήμα παραπέρα. Σύμφωνα με την άποψή του, η νομισματική ένωση αποτελεί ουσιαστικά μια δέσμευση των εθνών της να διατηρούν τον πληθωρισμό σε παρόμοια επίπεδα. Ωστόσο, ενώ ο πληθωρισμός των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών συγκλίνει στο 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως στόχο, στην Γερμανία είναι πολύ πιο υψηλός – σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πολιτικής της να εμποδίζει την άνοδο των μισθών παράλληλα με την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.
«Μια χώρα έπραξε απολύτως εσφαλμένα. Και αυτή η χώρα δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Γερμανία. Εξαιτίας των μισθολογικών περικοπών, η Γερμανία υιοθέτησε ένα μοντέλο εξαγωγών που μετατρέπει τους εταίρους της σε ζητιάνους.»          ΠΗΓΗ     reuters.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.